BIO fíky sušené

Drobnější fíky natural mají hruškovitý tvar a jsou vhodné jak pro přímou spotřebu, tak pro pečení a vaření. Stejně jako ostatní bio sušené ovoce, ani bio fíky nejsou sířeny či jinak chemicky ošetřovány.

Fíky pravděpodobně pocházejí ze západní Asie, odkud byly rozšířeny do středomořské oblasti. Zbytky fíků byly nalezeny ve vykopávkách z doby minimálně 5 000 let před Kristem. Zdravotní účinky fíků znali již naši dávní předkové. Římský historik Pliny napsal:
"Fíky posilují. Je to nejlepší pokrm pro ty, kteří jsou oslabeni dlouhou nemocí a zotavují se. Zvyšují sílu mladých a zlepšují zdraví starých, kteří pak vypadají mladší a mají méně vrásek."
 

Sušené fíky jsou dobrým zdrojem vlkákniny a minerálních látek, zejména vápníku, hořčíku, železa a draslíku. Obsahují také malé množství vitaminů skupiny B, vitaminy A a C a esenciální mastné kyseliny. Přítomná měď usnadňuje přijímání železa organismem. 100 g obsahuje v průměru 48 g cukrů, většinou glukózy a fruktózy a minimální množství sacharózy (0,07 g). Fíky obsahují ficin, což je enzym štěpící bílkoviny, podobně jako papain v papáji nebo bromelin v ananasu. Díky vysokému obsahu vlákniny (nerozpustný lignin) a ficinu, usnadňují a urychlují fíky trávení a vyměšování.
 

© Bioletňany 2010 Všechna práva vyhrazena.

Bioletnany.cz