BIO Lněné semÍNKO

Celé lněné semínko se používá jako dekorace chlebů a pečiva, kterým zároveň dodává příjemnou texturu. Mletá semínka mohou v receptu nahradit vajíčka (místo jednoho vejce použijeme 1 lžíci mletých semínek a 3 lžíce vody) nebo tuk (3 díly mletých semínek místo 1 dílu tuku). Také dodají jídlu lehce oříškovou chuť. Nutričně jsou hodnotnější mletá semínka, které naše tělo dokáže dobře zpracovat. Semínka si doma nameleme například na mlýnku na mák či mouku, ale vždy je raději po umletí ihned spotřebujeme. Namletá semínka totiž velice rychle žluknou - doslova během několika dní. Pokud již skutečně nemůžeme veškerá namletá semínka spotřebovat ihned, tak je uchováváme v ledničce v dobře uzavřeném obalu a rychle spotřebujeme.
Lněná semínka namočená ve vodě jsou lidovým jemným prostředkem proti zácpě. 
Lněné semínko je bohatým zdrojem omega-3 mastných kyselin, které jsou nezbytné pro řadu biologických procesů v těle. Mimo jiné mají pozitivní vliv na mozkovou činnost, cévy, srdce a celkovou imunitu. Semínka obsahují také rozpustnou i nerozpustnou vlákninu, která podporuje správnou funkci a pročištění střev. Abychom co nejlépe využili všech přínosných látek ze lněného semínka, je ideální semínko konzumovat bez tepelné úpravy, např. dochucením jogurtu, müsli, pomazánky nebo ve formě nepečené tyčinky či sušených krekrů.
POUŽITÍ: Používá se do chleba, jogurtu a jako posyp pečiva, čerstvě namleté do sladkých těst, polévek, zeleninových směsí a marinád na maso.

© Bioletňany 2010 Všechna práva vyhrazena.

Bioletnany.cz