Pekanové ořechy

Ořechovec pekanový je mohutný strom pocházející ze Severní Ameriky, kde jeho plody odpradávna konzumovali domorodí obyvatelé. Jádra ořechů jsou ukryté v kožovité slupce a jsou velmi podobné jádrům ořechů vlašských, se kterými jsou botanicky příbuzné - mají však o něco jemnější chuť. Jedná se o listnatý strom dorůstající výšky 25 – 40 metrů. Listy jsou střídavé, až 70 cm dlouhé. Ořech je oválný, 3 – 6 cm dlouhý. Slupka je pevná, cca 1 mm silná.

Ořechovec pekanový má podobné potřeby jako ostatní subtropické ořechy. Postupně se podařilo vyšlechtit klimaticky odolné severské odrůdy, které dokáží přežít i v našich zeměpisných šířkách.

Pekan je velmi kvalitní ořech, který má kromě tuku také až 10 % bílkovin. Obsahuje velké množství provitaminu A, vitaminů skupiny B, draslík, fosfor, vápník a železo.

Jádro pekanového ořechu je jedlé, s bohatou, máslovou příchutí. Konzumovat se může čerstvě vyloupané nebo je možné přidávat jádra do různých pokrmů. Vynikající je obzvláště v různých ořechových dezertech, ale i obecně vhodné pro oživení jídelníčku.

Ořechy můžeme uchovávat na chladném a suchém místě i rok, vyloupané pekany skladované při teplotě mínus 15 stupňů vydrží až dva roky.

Dřevo stromu pekanového ořechu je také používáno v nábytkové výrobě, v podlahové krytině tvrdého dřeva, stejně jako palivo pro uzení mas.

© Bioletňany 2010 Všechna práva vyhrazena.

Bioletnany.cz