Makadamové ořechy

 

Makadamové ořechy, správně peckovice, pocházejí z Austrálie, kde divoce rostou v deštných lesích. Jsou pojmenovány po skotském fyzikovi a chemikovi Johnu Macadamovi, který se velmi zasadil o jejich cílené pěstování. Dnes se ponejvíce pěstují na Hawai, jak napovídají názvy odrůd Keaau či Waimanalo, ale hlavně ve své domovině v Austrálii, která se 40 tisíci tunami ročně pokrývá celosvětovou spotřebu téměř z poloviny. V menší míře se ořechy pěstují také v Indonésii, Jižní Africe a ve Středozemí.

Ořechy se sklízejí ručně, většinou se čeká, až ořechy opadají z až 12 metrů vysokých stromů. Z desetiletých stromů se průměrně získá asi 20 kilogramů plodů.

Makadamové ořechy mají velmi tvrdou skořápku, která je až do uzrání ještě obalena zelenou slupkou. Ve skořápce se skrývá jedno až dvě semínka. Kvalita ořechů je samozřejmě různá. Obsažený tuk kolísá mezi 65% až 80%. A že je to v rozumném množství opravdu zdravé mlsání dokazuje i obsažený vitamín E, selen, fosfor, vápník a železo. Ale pozor, energetická hodnota je závratná - 3000kJ na 100g.

Po makadamových oříšcích je velká poptávka, ačkoliv jsou poměrně drahé, kilogram může stát i přes 500 korun. Syrové se většinou nekonzumují, opékají se a používají se do nádivek, tak totiž nejlépe vynikne jejich chuť.

Oříšky se ovšem "neužívají" jen vnitřně, vylisovaný olej se používá v kosmetickém průmyslu.

© Bioletňany 2010 Všechna práva vyhrazena.

Bioletnany.cz