Kombucha zelená STEVIKOM

Kombucha je nápoj s prastarou historií a v současné době empiricky a vědecky prokázanými léčivými vlastnosti.

Kombucha není houba podle obvyklých představ, jde o společenství, symbiózu, různých kvasinek a bakterií, jedná se zvláště o kvasinky rodu Saccharomyces a z bakterií zvláště Bacterium xylinum, Acetobacter, guconium a další.

Byla známa už v dynastii Tsin 221 let před n. l. Tento velmi starý nápoj má skutečně blahodárné účinky. Navíc chuť kombuchy je lahodná a osvěžující.

Kombucha je čajový nápoj s kvasinkovými kulturami a bakteriemi L-kyseliny mléčné, lehce fermentovaný.
Ve fermentačním procesu se sacharóza štěpí na fruktózu a glukózu. Současně se tvoří enzymy štěpící bílkoviny a uhlohydráty. Kombucha je živý nápoj s přírodním zakalením. Barva a chuť závisí na kolísání kvasného procesu.
Pomáhá vstřebávat výživné látky a zlepšuje funkci střev. Díky bohatému obsahu hodnotných laktobacilů (bakterie kyseliny mléčné) udržuje střevní flóru a podporuje přirozenou obrannou schopnost organismu. Mimoto pomáhá odstraňovat z těla jedovaté látky, těžké kovy a nikotin.
Je oblíbeným prostředkem ke snížení tělesné hmotnosti (k tomuto účelu je doporučeno pít ji vždy před jídlem, čímž současně snížíme množství potravy potřebné k nasycení).
Četné experimenty na zvířatech a klinické studie u lidí prokázaly, že účinnými látkami, které mají schopnost normalizovat sníženou imunitu, jsou právě polysacharidy izolované z kvasinek Saccharomyces a jejich účinnou látkou je tzv. beta-glukan. Glukan jako úspěšný imunostimulátor byl popsán v řadě světových studií u různých snížení imunity.
Kombucha tedy produkuje do čaje mimo jiné především kyselinu glukoronovou, vitamíny B1, B2, B3, B6, B12, kyselinu listovou (folát), L-kyselinu mléčnou, kyselinu octovou a z cukru, který se do čaje přidává (nikoli pro slazení čaje, ale pro výživu tohoto syncitia), kysličník uhličitý, alkohol a kyselinu glukonovou. Každá uvedená složka má svůj účinek, avšak hlavní podstatou účinku tohoto čaje je právě ovlivňování imunity organismu. Kyselina glukoronová má detoxikační funkce, spojuje se s cizími nebo vlastními škodlivými látkami v komplexy glukuronátu a tím zneškodňuje velké množství jedovatých látek. Zanedbatelný není ani antibiotický efekt, který má v kombuchovém čaji kyselina usninová.
Kvasinky Saccharomyces, které jsou jednou z hlavních součástí syncytia (kvasinek a bakterií) kombuchy, produkují do čaje kyselinu glukonovou a látky typu polysacharidu glukanu. Glukan jako produkt stejných kvasinek je mohutný imunostimulant.
Čaj z kombuchy obsahuje prokazatelně značné množství kyseliny glukuronové, která fyziologicky působí v organismu jako účinná detoxikační látka. Váže škodlivé součásti různých jedů na sebe a mění v glukuronáty. Tím je zbavuje toxických vlastností.
Kombuchový čaj nemá žádné vedlejší účinky ani při trvalé konzumaci.

 


 

© Bioletňany 2010 Všechna práva vyhrazena.

Bioletnany.cz