Káva žaludovka - žaludová BIO 200g

 

Žaludová káva byla starými Slovany ceněna nejen pro svou lahodnou chuť, ale také pro významné dietetické účinky, jimž se přisuzoval vliv na zklidnění a posílení žaludku, jater a sleziny. Byla užívána při střevních těžkostech a poruchách zažívání, při oslabení organismu nebo po nemoci.

Obsahuje hodně bílkovin, škrobů a tříslovin a díky hutnému nálevu zasycuje. Dávno před příchodem kávy a čaje do Evropy byla žaludová káva populární hlavně u slovanských národů, o významu žaludů v lidské potravě ale psali již římští klasikové Ovidius a Vergilius.

 

Žaludovka je překvapující alternativou k obilným i pravým kávám a vychází z polozapomenuté moudrosti našich předků a jejich těsného sepjetí se silami přírody a jejími plody. Vychutnejte si Žaludovku horkou či vychlazenou, samotnou nebo s přídavkem mléka či medu, filtrovanou pro opravdový požitek z její chuti nebo nefiltrovanou s jemnou usazeninou, která nápoji dodává hutný a zasycující charakter.

 

Žaludy použité na výrobu Žaludovky pocházejí z kontrolovaného volného sběru ze zdravých dubů z divoké přírody ekologicky čistých oblastí střední Evropy. Stejně tak pochází z ekologické produkce i drobný podíl koření, které Žaludovce dodává zajímavou nasládlou chuť. Samozřejmně bez cukru, konzervantů či éček. Nechte se překvapit její chutí i Vy!

 

Příprava: 1 čajová lžička směsi na 1 šálek hotového nápoje. Žaludovku zalijte horkou vodou a nechte 5 - 15 minut louhovat - čím déle, tím intenzivnější žaludová chuť. Žaludovka zanechá jemnou usazeninu, která není na závadu, pro požitek z její chuti doporučujeme nápoj přefiltrovat přes sítko. Možná je i příprava v kávovarech.


Složení: 98,5% pražené žaludy*, 1,5% směs koření* (skořice, kardamon, zázvor, hřebíček).

* = z kontrolovaného ekologického zemědělství / z kontrolovaného ekologického volného sběru.

© Bioletňany 2010 Všechna práva vyhrazena.

Bioletnany.cz