Žitná mouka celozrnná BIO

Žitná mouka je základní složkou chleba, perníků a perníkových produktů. Pražená semena jsou prodávána jako tzv. žitovka nebo jsou základem tmavé kávoviny (melty). Nutriční hodnota žita je velmi vysoká. Obilky obsahují asi 70% sacharidů, 9-15% bílkovin, 1,5% tuku, vlákninu a pestrou škálu minerálních látek (draslík, fosfor, železo, síru, fluor a další). Je známo, že žitná mouka celozrnná blahodárně působí mimo jiné na činnost střev, proti zácpě, hemoroidům a nádorům.

Celozrnná mouka je namleta z celého zrna žita. Obsahuje tedy mimo bílkovin, sacharidů a tuků také vlákninu, minerální látky z klíčků a vitamíny.

Použití: na vaření i pečení (kynutá i třená těsta - housky, knedlíky, pizza, perník....) Podobné použití jako u celozrnné mouky pšeničné.

© Bioletňany 2010 Všechna práva vyhrazena.

Bioletnany.cz