Cizrnová mouka

Cizrna - (římský hrách, cícer, chickpea) luštěnina tvořící drobná hranatá zrnka nažloutlé barvy. Je dobrým zdrojem bílkovin a vlákniny. Z minerálních látek obsahuje nejvíce draslíku, vápníku, hořčíku a manganu. Z vitamínů v ní najdeme zejména karoten a kyselinu listovou. 

Mouku lze použít jako základ pro polévky nebo jako přísadu do luštěninových a zeleninových směsí, při zahušťování.
Cizrna je využitelná při mnoha druzích diet: bezlepková, diabetická, s omezením solí, nízkokalorická, bez cholesterolu, s vysokým obsahem vlákniny. Doporučuje se zvláště pro děti, těhotné ženy a celiaky. Kvalita semen je daná vysokým obsahem sacharidů, bílkovin a vlákniny.

© Bioletňany 2010 Všechna práva vyhrazena.

Bioletnany.cz