Hrách BIO

Hrách má vysoký obsah bílkovin. Minerální látky v něm obsažené chrání srdce, kosti a zuby. Má pozitivní vliv na krvetvorbu a imunitní systém. Povzbuzuje látkovou výměnu a chrání před rakovinou.

Potravinářské využití hrachu je mnohostranné. Suchá semena se používají na přípravu jídel přímo v domácnostech nebo jsou zpracovávaná na polévkové pasty a různé jiné produkty. Jako zelenina se s oblibou konzumují i různě upravená nezralá semena hrachu (zelený hrášek). Nedostatečná je právě konzumace naklíčeného hrášku.

Hrách obsahuje asi 25 % bílkovin, 62 % sacharidu, 1 % tuku, 6 - 7 % vlákniny, 2 - 3 % minerálních látek. Obsah tuku je nízký, ale má příznivé složení mastných kyselin. Hrách je významným zdrojem vitaminu skupiny B, provitaminu karotenu (91 mg. 100g - 1 ß-karotenu) a nezralá semena obsahují ještě vitamin C.

Z minerálů obsahuje především vápník a fosfor a dále tiamin, který přispívá k funkčnosti nervů, ovšem zahříváním a skladováním se ničí. Riboflavin v hrášku nás zásobuje energií, díky němu dobře rostou vlasy a posiluje se pokožka, niacin zase zlepšuje náladu a posiluje srdce a krevní oběh. Semena se dají naklíčit, čímž se zmnohonásobí obsah vitaminu C. Hrách bychom měli jíst často, je to zásobárna vitaminů skupiny B, které se musí přijímat pravidelně, protože jsou rozpustné ve vodě a rychle se vylučují z těla.

Hrách:

  • podporuje růst buněk
  • pomáhá při zácpě
  • podporuje růst svalů
  • aktivuje látkovou přeměnu v buňkách
  • posiluje nervy
  • zlepšuje vidění
  • snižuje cholesterol
  • zbavuje organismus jedovatých látek
  • posiluje vlasy

© Bioletňany 2010 Všechna práva vyhrazena.

Bioletnany.cz