Fazole adzuki BIO

Adzuki jsou malé podlouhlé fazolky, tmavě červené až hnědé barvy. Pěstují se především v Japonsku, kde jsou po sóje nejdůležitější luštěninou. Dalšími významnými pěstiteli jsou Čína, Jižní Amerika, USA, Itálie a Kongo.

Adzuki mají sladkou, silnou chuť. Protože mají stejnou dobu varu jako rýže, jsou v Japonsku často vařeny se sladkou rýží. Výsledkem je červený pokrm zvaný „Adzuki-mochi“. Jsou vhodné na přípravu polévek, pomazánek, kaší, nákypů a salátů. Používají se také v podobě mouky do těst, polévek, koláčů a rýžových pokrmů. Z této mouky jsou vyráběny i bonbóny a marmelády. Zjemněné rozinkami se dají připravit jako báječný dezert.

Fazole Adzuki jsou lépe stravitelné než ostatní luštěniny a mají většinou pozitivní vliv na aktivitu ledvin. V Číně, kde je výživa uznávana v souvislosti s biopolárními zákony přírodody, mají adzuki fazole velký význam v souvislosti s „jin a jang„ harmonií. Fazole zesilují „yangový“ charakter výživy. Mohou pomoci při problémech s ledvinami, abscesech, určitých tumorech.

Mají oříškovou chuť. Obsahují vitamín B2 a B6, vápník, železo, hořčík, zinek a poměrně velké množství kvalitních rostlinných bílkovin s nízkým obsahem tuku.

 

 

© Bioletňany 2010 Všechna práva vyhrazena.

Bioletnany.cz